Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
בגידות
בית הדין הרבני
בית המשפט לענייני משפחה
הילדים שלך
הסכמים
חברות משפחתיות
חלוקת רכוש
ידועים בציבור
כל ההתחלות קשות
מזונות אישה
מזונות ילדים
משמורת
משפחה ופלילים
עו"ד גירושין

זכותם של הסב והסבתא לקשר עם נכדיהם

מדריך גירושין מגזין גטup > בית המשפט לענייני משפחה > זכותם של הסב והסבתא לקשר עם נכדיהם

הזדקנות החברה הישראלית, בשילוב תופעות חברתיות נוספות הקשורות בשינויים בתא המשפחתי, הציבה אתגרים רבים ומגוונים למערכת המשפט. אחד האתגרים המשפטיים קשור במעמדם המשפטי של הסב והסבתא כלפי נכדיהם, וזכות הביקור והקשר שלהם עם הנכדים.

תארו לכם מצב בו אתם נמצאים בשלבים המבוגרים של חייכם, הילדים הבוגרים נישאו ומשפחתם מתרחבת ונולדים נכדים. המשיכו ותארו לכם כי בנכם שלא הסתדר עם בת זוגו נפרד ממנה. הוסיפו ותארו לעצמכם, כי בנכם, לא עלינו, הלך לעולמו בפתאומיות רבה, ומאז אמו של הנכד מסרבת לאפשר לכם להיפגש עם נכדכם, אתם מנותקים ומעמדכם כסבים וסבתות נשלל.

התיאור המפורט אינו מנותק מהמציאות, אלא מציאות חיים של סבא וסבתא שנדרשו להגיש תביעה לבית המשפט לענייני משפחה כדי לקיים הסדרי שהייה עם נכדם, לאחר פטירת אביו המנוח.

גבר ואישה ניהלו מערכת זוגית ללא נישואין, וסמוך ללידת בנם הקטין נפרדו. לאחר פרידתם, עבר האב להתגורר בבית הוריו, שסייעו לו בגידול בנו.

על אף גילו הצעיר של הבן, הוסכם בין ההורים, כי יקיימו אחריות הורית משותפת, כך שהסדרי השהייה בין הקטין לאביו יתקיימו פעמיים בשבוע וכל סוף שבוע שני.

כשמלאו לבן 5 שנים, נפטר האב במפתיע, במשך מספר חודשים המשיך הבן לחלק את חייו בין בית סבתו לבית אמו, וכשהסבתא ממשיכה לשלם את מזונות הבן לידי אמו.

אולם, מאבק משפטי המתייחס לחלוקת עיזבון האב המנוח, גרר עמו חיכוכים ומריבות קולניות בין הסבתא לאמו של הקטין. האווירה הקשה הביאו לכך שהאם החלה לצמצם את היקף הסדרי השהות של הקטין עם סבתו, עד לביטולם הכמעט מוחלט.

הסבתא הגישה תביעה לבית המשפט לענייני משפחה, לקיום הסדרי שהייה עם הקטין, ובמיוחד לאור סעיף 28א בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, הקובע כי מעת שאחד מהורי הקטין הלך לעולמו, רשאי בית המשפט להכיר בזכותם של הסבים והסבתות לקיום הסדרי שהייה עם נכדיהם.

בית המשפט דחה את המלצות פקידת הסעד שקבעה הסדרי שהייה מצומצמים. בית המשפט קבע כי במקרה דנא לאור "הקשר האמיץ והאיתן שבין הקטין לסבתו  עובר לפטירתו הטרגית של אבי הקטין", וכן לצורך התפתחותו הרגשית התקינה של הקטין, כמו גם חשיבות הדורות והנחלת המסורת, אין לאפשר מצב שבו הקטין שאיבד את אביו יאבד גם את סבתו. היטיב לתאר זאת כב' השופט מ' אלון, בציינו: "יחס זה שבין הדורות שורשים עמוקים לו במסורת העברית. לענין הלכת שונות נקבע הכלל כי 'בני בנים הרי הם כבנים' … ודעות שונות נאמרו לענין חובת כיבוד, בדומה לכיבוד אב ואם, ביחסים שבין הנכדים לסבם וסבתם" (ע"א 121/79פלוני נ' פלונית).

(תמ"ש 21609-11-16 ח' נ' מ', ניתן ע"י כב' השופט י' אליהו, ביום 1.1.2018).

[elementor-template id="4045"]

לתיאום פגישת ייעוץ
עם עו"ד רות דיין

    מעדיפים להשאיר פרטים טלפונית? 03-6708888
    התחייבות לדיסקרטיות מוחלטת

    לקבלת ייעוץ משפטי פרטני