"…הדין הקיים המחייב את האב לבדו בתשלום המזונות ההכרחיים של ילדיו בגילאי 6-15 הוא דין מפלה המבחין בין האיש לבין האישה מחמת מינם – לרעת הגבר…"
"…עיקרון השוויון הוא מהחשובים שבערכינו החוקתיים והוא המצפן לפרשנותם של דברי החקיקה כולם…"
מעבר לחשיבות החברתית שיש בערך השוויון, פסק הדין עסק בהרחבה בטובת הילד כפי שהיא באה לידי ביטוי בחלוקה שוויונית של האחריות עליו בין שני הוריו. כך למשל נכתב בהקשר לקביעת משמורת פיזית שוויונית שמחקרים רבים מוכיחים כי מעורבות שני ההורים הגרושים בחיי ילדיהם מיטיבה עם הילדים ומעבר לכך – ישנה חשיבות רבה להמשך קיומו של קשר פיזי בין הילדים וכל אחד מהוריהם.
בפסק הדין התייחס בית המשפט העליון גם לטיעונים המושמעים נגד תפיסת השוויון המוצגת בקשר למשמורת פיזית שוויונית:
כיום הולך וגדל מספר האבות המעוניינים לקחת חלק משמעותי יותר בגידול ילדיהם בעוד יותר ויותר אמהות בוחרות שלא לוותר על קריירה לטובת "אמהות במשרה מלאה". עם זאת, בפסק הדין נכתב כי במרבית המקרים האם היא המטפלת העיקרית בילדים בעוד האב הוא המפרנס העיקרי. במקרים כאלה – כך נקבע – יש הצדקה עניינית להטיל נטל מזונות מוגבר על האב.
החשש המתעורר מביטול מזונות במשמורת משותפת הוא שיהיו גברים שינצלו זאת ויתעקשו לקבל משמורת פיזית שוויונית על ילדיהם ממניעים כלכליים בלבד. במיוחד נכונים הדברים על רקע שליטה של הדין העברי על הליך הגירושין בישראל והגישה ההלכתית המחייבת גבר להסכים מרצונו לתת גט לאשה. למעשה הלכה זו מאפשרת לגבר החפץ בכך לנהל הליך גירושין ממושך נגד אשתו במטרה להתיש אותה ולהביאה להסכים לתנאים הרצויים לו גם אם אלה אינם מטיבים עמה.
הדרך להתמודד עם חשש זה היא באמצעות בדיקה קפדנית של טובת הילד בשלב פסיקת המשמורת המשותפת.
בית המשפט העליון שרטט קווים מנחים עבור בתי המשפט לענייני משפחה על מנת שיכריע בענייני משמורת ומזונות ילדים לאחר בחינת מכלול השיקולים המפורטים למטה:
בפסק הדין הודגש כי בית המשפט יקבע משמורת פיזית משותפת רק אם היא עולה בקנה אחד עם טובת הקטינים וכי הלכת התביעה העצמאית של הקטינים (העומדת על כנה) נועדה לתת מענה להתרחשויות עתידיות בחיי כל הצדדים העשויות להביאם שוב להליכים משפטיים. לפי הלכת התביעה העצמאית של קטין הילד אינו קשור בהסכם מזונות שאליו הגיעו הוריו ויש בהלכה זו כדי להגן על האם מכוחו החזק יחסית של האב במשא ומתן לגירושין.
הכללים לפסיקת מזונות במקרה של משמורת משותפת והורים עם הכנסה דומה הותוו באופן ברור:
עוד נקבע כי על אף שמשמורת משותפת נראית כפתרון טבעי, הרי למעשה היא לוקסוס שלא כל הזוגות יכולים לעמוד בו. על כן ראוי לתת את הדעת מראש ליכולתם הכלכלית של ההורים לעמוד בהסדר המשמורת המשותפת ולהשלכותיו על רווחת הילדים בכל משפחה באופן ספציפי.
רוצים לבדוק מה ההשלכות של פסק הדין עליכם? צרו קשר.
מעדיפים להשאיר פרטים טלפונית? 03-6708888
התחייבות לדיסקרטיות מוחלטת