חשוב לדעת כי ככל שעובר יותר זמן כך קשה יותר לאתר חשבונות בנקים, לעקוב אחר מסלול הכספים שהוברחו או לשכנע שמדובר במעשה מכוון, להבדיל מהתנהלות שגרתית במהלך הנישואין.
לכן, כדאי לזהות בזמן את הדגלים האדומים המעידים כי אולי לפניכם הברחת רכוש מהתא המשפחתי, ממש מתחת לאפכם. מרבית הדגלים האדומים קשורים לשינויים מהותיים באורח החיים:
העלמת רכוש מתוכננת הקודמת להליך גירושין, נפוצה למדי גם בקרב שכבת אוכלוסייה נורמטיבית לחלוטין, ובהם בני אדם שלא היו מעלים על דעתם לבצע עבירה פלילית כלשהו, מעילה או גניבה בכספי אחרים, אולם מאפשרים לעצמם לבצע הברחות רכוש, שבמהותן מהוות מעילה בכספים המשפחתיים, עבירת צווארון לבן לכל דבר ועניין.
כבר בשנת 1940 הגדיר ד"ר דונלד קרסיי מאוניברסיטת אינדיאנה, שלושה גורמים שכונו "משולש ההונאה", ואשר חייבים להתרחש בו זמנית כדי שאדם ללא עבר פלילי יבצע הונאה :
כאשר נוצרות הנסיבות המתאימות במהלך הנישואין, אנשים מהימנים עלולים למעול באמון הבסיסי המוענק להם בתא המשפחתי. מעילה זו באמון נוצרת כאשר גומלת החלטה בלב אחד מבני הזוג להתגרש, והוא אינו משתף איש בהחלטה, אולם חש מצוקה וכעס כתוצאה מהתנהגות בן הזוג השני, לחץ היוצר את המניע לפעולה ואת הרציונליזציה למעילה באמון.
כך לדוגמא, חגי גילה שאשתו מנהלת רומן מחוץ לנישואין, ובמשך שנתיים עקב אחרי תיבת הדואר האלקטרוני שלה וכך בעצם ידע על כל המתרחש. אולם חגי לא התעמת עם אשתו, הוא החל ליטול הלוואות ממקום עבודתו ומהבנקים השונים ומשך אותן במזומן. במשך אותן שנתיים רוקן מאות אלפי שקלים מתחת לאפה של אשתו, אשר האמינה כי הכנסות הצדדים אינן מספיקות להתנהלות השוטפת.
את אקט הסיום ביצע על ידי נטילת משכנתא ל–3 שנים על דירת ירושה של האישה בגובה של מיליון ₪, לכיסוי ההלוואות שנלקחו בשנתיים האחרונות. כתוצאה, נותרה האישה עם חוב של מיליון ש"ח על דירה שירשה, והבעל יצא עם מיליון ₪ שנמשכו במהלך השנתיים מאז הגילוי.
במקרה אחר, אירית חשה חוסר בטחון לכל אורך הליך הגירושין, הכי סברה שבעלה אינו אוהב אותה, חשדה שהוא מנהל רומן מאחורי גבה, וחיה בתחושה כי אינה ראויה לו ויום יבוא והוא יתגרש ממנה. תחושה זו היתה סיבה מספקת מבחינת אירית "להבטיח את עתידה", וזאת באמצעות משיכת אלפי שקלים במזומן מדי חודש בחודשו. בעלה, אשר היה עסוק בקריירה ונתן אמון מוחלט באשתו, לא העלה על דעתו כי אלפי השקלים שנמשכים במזומן מחשבון הבנק, לא מוצאים את דרכם חזרה אל התא המשפחתי אלא מונחים בחשבון הבנק של חמותו, אותו מנהלת אשתו באמצעות ייפוי כוח.
אז מה עושים?
רצוי להיות ערניים לכל אורך תקופת הנישואין. אין צורך להיות פרנואידים אך בהחלט נדרש להבין מה קורה בחשבון הבנק, ולשים לב למשיכת כספים רבים במזומן. בעידן בו רוב התשלומים מתבצעים בכרטיסי אשראי, משיכות מזומנים בגובה אלפי שקלים בשבוע אמורות להדליק נורת אזהרה.
בפתחו של הליך הגירושין מומלץ לבדוק היטב את חשבונות הבנק מספר חודשים אחורה, ולבחון כל פעילות לא שגרתית. במקרה הצורך יש להגיש תביעה מתאימה – להשבת הכספים או לחלוקה לא שיוויונית של הרכוש המשותף לאור הברחת הנכסים. במסגרת תביעה זו ניתן לעתור לקבלת צווים לגילוי מסמכים מכל מוסד פיננסי, וצווים נוספים שמטרתם גילוי הנכסים שהוברחו.
אם יש חשד להברחת נכסים נוספים מלבד כספים מהחשבון המשותף, יש לשקול פניה לחוקר כלכלי לצורך איתור הרכוש המוברח.
מעדיפים להשאיר פרטים טלפונית? 03-6708888
התחייבות לדיסקרטיות מוחלטת